GÜNCEL

Tasarımlarım

Saç Modelleri

Çocuk Gelinlikleri

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Psikolojinizi sağlıklı beslenerek düzeltin!



Çok düşük yağlı diyet yapmak insanı depresyona itebilir. Özellikle sinir sistemi fonksiyonlarını düzenleyen n-3 ve n-6 yağ asitleri diyetinizde yer almalı.

Haftada en az 2 kez balık, günde 10-15 adet fındık, badem yenmeli, yemekler mısırözü, ayçiçek, fındık yağı ile pişirilmeli, salataya ise zeytinyağı kullanılmalıdır.

Fazla kahve tüketimi stresi tetikliyor: Günde 2 kupadan fazla içilen kahve içeriğindeki kafeinden dolayı stresi, uykusuzluğu, regl öncesi semptomları tetikleyen bir nedendir.

Kakao, süt ve domates tüketin: Serotonin, uyku düzenini, iştahı, enerji düzeyimizi ve ruh halimizi etkileyen bir beyin kimyasalı ve triptofan aminoasidinden sentezlenir. Stresli olduğumuzda serotonin miktarı düşer, tavuk, hindi, süt, yumurta, portakal, mandalina, kakao, kurubaklagiller, domates serotonin düzeyini artırıyor. B6, C vitamini, folik asit, çinko ve magnezyum mineralleri ruh halimizi pozitif etkileyen elementler.

Kepekli ve lifli besinler kan şekerinizi düzenler: Kan şekeri düzensizliği de psikolojiyi etkileyen bir faktör. Bu nedenle düşük glisemik indekse sahip yani kan şekerini hızlı yükseltmeyen besinleri tercih etmeliyiz. Örneğin kepekli ürünler, lifli yiyecekler bu konuda size destek olacaktır. Güne kahvaltı yaparak başlayın, kan şekerinizi hızlı yükseltmeyen kepekli ekmek ve proteinden zengin peynir veya yumurta ideal bir seçim olacaktır.

Ara öğünlerde süt ve yoğurt tüketin: Şekerli yiyecekler insana keyif verir çünkü beyin endorfin seviyesini yükseltirler. Şeker ve şekerli yiyecekler yemeden de gün içerisinde kendimizi daha enerjik ve mutlu hissedebiliriz. Serotonin seviyesini yükselten triptofan adlı aminoasitten zengin yiyecekler de aynı etkiyi yapacaktır. Ara öğünlerde tüketilen süt veya yoğurt iyi bir örnek.

Kızartma yorgunluğunuzu artırır: Kızarmış, işlenmiş ve doymuş yağ oranı fazla olan yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Tüketim miktarı arttıkça konsantrasyon problemleri, uykulu, yorgun bir yapı gözlemlenebilmektedir. Bunun yanı sıra alerjik etkisi olan yiyecekler de psikolojik yapınızı etkileyebilmektedir, daha agresif, depresif ya da hiperaktif olabilirsiniz. Belirli yiyeceklere karşı alerjiniz varsa onlardan mümkün olduğunca uzak durmakta fayda var.

Porsiyonlarınızı küçültün: Yediğiniz yiyeceğin porsiyon miktarı da bir diğer etken. Yiyeceğin porsiyonunun artması, kalori ve yağ içeriğinin de yüksek olması demektir, beyne daha az kan gitmesi kişinin de kendisini yorgun ve uykulu hissetmesine sebep olur.

Unutmayın ki doğru bir beslenme ile psikolojik yapınızı değiştirebilirsiniz. Proteinden zengin yiyecekler; et, süt, yumurta, balık, kurubaklagiller, peynir tüketildiğinde kişi kendini daha konsantre, karbonhidrattan zengin yiyeceklerle kişi kendini daha sakin hissederken, yüksek kalorili, yağlı yiyecekler ise uyku hali ve konsantrasyon sorunu meydana getirir.

* Memorial Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü

ZAMAN

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 Tesettür Moda
Distributed By Free Premium Themes. Powered byBlogger