GÜNCEL

Tasarımlarım

Saç Modelleri

Çocuk Gelinlikleri

3 Ocak 2010 Pazar

Genç görünen, uzun yaşar mı?



YILDIZ KENTER-81
Sizi, "Spor yapın, sağlıklı beslenin, stresten uzak durun." gibi önerilere boğmayacağız merak etmeyin.

Genç görünmenin sırlarıyla dolu reçeteler zaten elden ele dolaşıyor. Bu reçetelere uymadan da genç kalanlardan bahsedeceğiz sadece. Hani şu 45 yaşında olduğunu söyleyip de 25'indeymiş gibi görünen hanımefendiler, beyefendiler vardır ya, işte onlardan. 'İyi, hoş, güzel de nesinden bahsedeceksiniz?' demeyin! Genç görünen insanların ortak bir özelliği var ki, yaşıtlarına göre yaşam süreleri biraz daha uzun oluyor. Herhangi bir kaza, bulaşıcı hastalık gibi dışarıdan bir etki yoksa genç görünen, minyon tipli insanlar daha sağlıklı bir yaşam sürüyor ve yaşıtlarına göre daha uzun yaşıyor.

Sanat ve siyaset dünyasında bu konuda örnek verebileceğimiz birçok isim var. 2010'da 70 yaşına girecek olan Deniz Baykal, 68 yaşındaki sanatçı Gönül Yazar, 62 yaşındaki Erol Evgin, 71 yaşındaki usta oyuncu Halit Akçatepe, 81 yaşındaki usta tiyatrocu Yıldız Kenter yaşını ele vermeyecek kadar genç görünen, hâlâ işlerinin başında olan ünlülerden bazıları. Hatta yıllara meydan okuyan Yıldız Kenter son oyunu 'Kraliçe Lear'da tiyatro sahnesinde amuda bile kalkıyor.

Sadece ünlüler dünyasında değil, çevremizde de vardır böyle insanlar. Çoğu kez imrenir, hatta biraz da kıskanırız. Genç görünmelerine, "Kafasına bir şey takmıyor ki!", "Aman cefa mı çekti ki yaşlansın!" gibi çeşitli bahaneler uydurmaktan da geri kalmayız. Özellikle Anadolu'da 100 yaşına kadar yaşamış, ama bir kez bile doktora gitmemiş teyzeler, dedeler vardır. Uzun yaşamalarını çoğu kez doğal ürünlerle beslenmelerine ve temiz havaya bağlarlar. Elbette bunların da etkisi yok değil, ama genç kalmanın tıbbî bir açıklaması var.

Genetik faktörler önemli

Genç görünmenin ve uzun yaşamanın temelinde daha çok genetik faktörler yatıyor. Geriatrist Doç. Dr. Mustafa Cankurtaran, en önemli genetik faktörün uzun yaşam genleri olduğunu söylüyor. Bu genlerden en bilineni ise telomerler. Memorial Ataşehir Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü doktorlarından Prof. Dr. Birsel Kavaklı, Danimarkalı bilim adamlarının telomerlerin uzunluğuna veya kısalığına göre insanların yaşam sürelerindeki değişimi belirlediklerini söylüyor. Uzun telomere sahip insanlar yaşından genç gösteriyor. Kısa telomere sahip olanlar ise daha çabuk yaşlanıyor.

Doç. Dr. Mustafa Cankurtaran'a göre genç görünen insanların sağlıklı bir ömür geçirmesinde kiloları da etkili. Bu insanlar normal kiloda, çoğu kez de zayıf oluyorlar. Yani vücut kitle indeksleri (yetişkin bir insanın kilosunun boyuna göre normal olup olmadığını gösteren parametre) düşük oluyor. Vücut kitle indeksinin 20-25 aralığında olması kişinin sağlıklı olduğunun göstergesi. Genç görünen minyon tipli insanların vücut kitle indeksleri de genellikle bu aralıkta. Cankurtaran ayrıca kilonun bir kısmının da genetik faktörlere bağlı olduğunun unutulmaması gerektiğini söylüyor ve ekliyor: "Kilolu insanlar kalp, şeker, felç vs. hastalıklara daha kolay yakalanabiliyor ve bu yüzden daha az yaşıyor."

Genç görünenler daha çok mutluluk hormonu salgılıyor

Mustafa Cankurtaran'a göre insanların genç görünmelerinin ve uzun ömürlü olmalarının tek sebebi genler değil. Kişinin nasıl yaşadığı, üzerindeki çevresel faktörler vs. de önemli. Cankurtaran, genç görünen insanların daha mutlu yaşadıklarına dikkat çekiyor. Ayrıca bu kişilerin sürekli çevrelerinden genç göründüklerini duyması sıkça mutluluk hormonu salgılamalarını sağlıyor. Mutluluk hormonu salgılanması insanın ömrünü uzatan önemli etkenlerden biri. Bunun dışında sosyal faktörler de var tabii; kişinin aktif bir yaşam geçirmesi, depresyona girmemesi, yalnız yaşayıp yaşamaması ki yalnız yaşamak yaşam süresini kısaltan bir şey... ZAMAN

ASLIHAN KÖŞŞEKOĞLU
02 Ocak 2010, Cumartesi

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 Tesettür Moda
Distributed By Free Premium Themes. Powered byBlogger