GÜNCEL

Tasarımlarım

Saç Modelleri

Çocuk Gelinlikleri

8 Aralık 2009 Salı

AVM'ler, krizde tesettür markalarına vetoyu kaldırdı

AVM'ler, krizde tesettür markalarına vetoyu kaldırdı
Alışveriş merkezlerinde (AVM) görmeye alışık olmadığımız tesettür firmaları, yavaş yavaş buralarda yerini almaya başladı

Görmeye alışık değildik, çünkü AVM yönetimi bu firmalara veto uyguluyordu. Üstelik tesettür firmaları, kiralık mağazaların sahipleriyle anlaştığı halde! Nedeni ise, diğer ünlü birçok markanın, kendilerini tesettür firmalarıyla yan yana konumlandırmak istememesiydi. Başörtülü kadınlara yapılan 'köylü' muamelesi, alışveriş merkezlerine de maalesef böyle yansıyordu. Bunları biz değil, firma sahipleri söylüyor.
Adının açıklanmasını istemeyen bir firma, büyük alışveriş merkezlerini pazarlayan Alkaş Grup'tan randevu dahi alamadıklarını iddia ediyor. Başka bir firmanın basın ve halkla ilişkiler müdürü, Cevahir ve Kanyon'la yaptığı görüşmede tesettür firmalarının istenmediğine bizzat şahit olmuş. Bu nedenle Tekbir, Armine, Setrems, Cengiz Aktürk, Aker gibi markalar, cadde mağazacılığını tercih etmek zorunda kalıyordu. Ancak bazı AVM yönetimleri bu vetoyu kaldırmak zorunda kaldı. Bunun iki nedeni var. İlki elbette ekonomik kriz. İkincisi ise tesettürlü kadınlar için özel tasarım yapan firmaların artması ve piyasada güçlenmesi. Bu nedenle bazı AVM'ler tesettür firmalarına kapısını açtı.
Ancak veto tamamen kalkmış değil. Konuyu hem AVM yöneticilerine hem de firma sahiplerine sorduk. İstinye Park, Profilo, Olivium, Capitol, Atrium, Optimum, Capacity yöneticileri, böyle bir veto uygulamadıklarını, olaya ticari açıdan baktıklarını ve kendilerine talep gelmediğini söylüyor, tesettür firmaları ise tam tersini...
Gizli kota devam ediyor
Tesettür firmalarının önde gelen markalarından Armine'nin sahibi Mehmet Dursun, "Gizli kota hâlâ devam ediyor. Ama krizle birlikte AVM'ler bu tutumlarını biraz esnetmek durumunda kaldı. Olivium'da stant, Armonipark ve 212'de mağaza açtık. Bazı AVM'ler ise katı tutumlarından hâlâ vazgeçmiyor. İstanbul'da çok yakın bir zamanda açılan bir alışveriş merkezine başvuruda bulunduk. Boş mağazaları olmasına rağmen bizi oyalıyorlar." diyor.
Birçok alışveriş merkezinde sırada beklediklerini söyleyen Tekbir Giyim'in sahibi Mustafa Karaduman, "AVM'lerde yer almak kârlı değil aslında. Müşterilerin tercihinin cadde mağazalarından yana olmasına rağmen geleceğe yatırım yapmak amacıyla AVM'de bulunmak istiyoruz. Anlaşma yaptığımız AVM'ler var, çalışmalarımız devam ediyor." diyor.
Alışveriş merkezlerine girmekte sıkıntı yaşadığını söyleyen bir diğer firma Setrems. Sahibi Mustafa Çelik, "Kriz dolayısıyla şu an çok fazla hayır diyemiyorlar. Ama zamanında çok yaşadık bu sıkıntıları. Doğrudan almıyoruz demediler ama diğer firmalardan istedikleri kiralardan çok daha fazlasını istediler. Şimdi dört AVM'de mağazamız var. Ankara'daki en büyük alışveriş merkezi olan Antares'teyiz. " diyor. İstanbul'daki Cevahir Alışveriş Merkezi kısa bir süre önce tesettür firmalarına teklif sunmuş fakat boş mağazalar arka taraflarda olduğundan tercih edilmemiş.
***
AVM'lerin yöneticileri ne diyor?
Nurcan Esmer(Profilo): Tesettür firmalarının Profilo AVM'de yer alamayacaklarına dair bir prensip kararımız yok. Başvuruları değerlendirirken ilkemiz, yatırımcının perakende için yeterince güçlü bir mağaza zincirini veya markayı temsil edip etmediği, ticari başarı elde edilip edilemeyeceği kriteridir.
Handan Yelkenci(Olivium): Biz- de Armine'nin standı var. Boş yerimiz olsa teklifleri değerlendiririz ama şu an tamamen doluyuz. Sırada bekleyenler var. Tekbir de bunlardan biri.
Capitol: Böyle bir şey yok. Bize başvuruları olmadı.
İstinye Park: İstinye Park olarak marka karmamız bizim için çok önemli. Ziyaretçilerimizin oluşturduğu talepler doğrultusunda hareket ediyoruz. Bu yüzden gelen teklifleri hiçbir ayrım gözetmeden değerlendirmeye alıyoruz.
Turgut Ertem(Atrium): Bizde öyle bir şey söz konusu olamaz. Çünkü dükkân sahipleri, dükkânlarını kime kiralayacaklarına kendileri karar veriyor. Bir tesettür firmasına kiralamak isterlerse biz karışmayız.
Yavuz Albayrak(Optimum): Biz açılırken herhangi bir tesettür firmasından talep gelmedi. Gelseydi değerlendirirdik. Şu an zaten yerimiz yok. Ama burası bir alışveriş merkezi. Böyle bir ayrım yapmayız.
Tarkan Yurdaay(Capasity): Gelecek günlerde bu tarz ürün gamına sahip bir firmadan mağaza kiralama talebi gelirse diğer tüm kiracı adayları gibi değerlendirme sürecinden geçirilir. Hiçbir şekilde farklı bir prosedür uygulanması söz konusu olamaz.
Kanyon, Carrousel ve Forum İstranbul'dan tüm çabalarımıza rağmen cevap alamadık. ZAMAN

Yorum Gönder

 
Copyright © 2013 Tesettür Moda
Distributed By Free Premium Themes. Powered byBlogger